Bli kjent med
Jan-Christer Sandø
Han bakte kaker som 5-åring, men valgte elektro som alle andre, før han hoppet av til matfag.
Jan-Christer Sandø gikk læra på Credo og har jobbet på Fagn.
Nå er han kommet hjem til Fosen.
— Fosen er selveste diamanten i det norske matfatet. Vi har fjord, fjell og gressbeitende lykkelige dyr. Jeg måtte bli eldre før jeg skjønte det. Jeg pleier å si at jeg brukte 15 år på å finne veien hjem.
Sandø har valgt en internasjonal del av Fosen. Mye av praten på kjøkkenet på Stokkøya strandbar går på engelsk eller spansk for dem som kan det.
— Stokkøya er et sted mellom verdener. Det er bygda, men likevel urbant. Det er lokalt, men også internasjonalt på samme tid. Sandømat skal levere råvarer til Strandbaren, selge egenproduserte produkter i resepsjonen og drive catering.
Leverposteien til Jan-Christer har alle som har overnattet på strandhotellet prøvd til frokost. Det vil si, stått opp tidlig for å være sikker på at det er rikelig med den velsmakende posteien.
— Leverpostei skal selges i resepsjonen – og et annet, inntil videre hemmelig sted i Trondheim. Så er jeg nå i eksperimentfasen på en del andre produkt – har for eksempel lyst til å prøve hermetiserte blåskjell – rett og slett fordi verdens desidert beste blåskjell er fra Åfjord.
Når det gjelder catering klarer Jan Christer fra 10 til 200 personer. Han diskuterer menyer etter smak og pris, og trives ekstra godt når han tilbereder upretensiøs fine dining hjemme hos folk.
— Gjerne til folk som sier at de er hobbykokker, men underselger hvor flinke de er. Da ender det som regel opp i nydelige diskusjoner om tradisjon og råvarer. Setter stor pris på det, samtidig som jeg liker å gi folk med begrenset budsjett valuta for catering-ønskene. Jeg har erfaringen. Jeg vet hva som går, og hvilke snarveier som kan tas for å få et godt resultat.
Og ja, jeg kan være kokken din!
— Jeg har 52 kort som jeg har kastet litt opp i været. Jeg lar markedet bestemme hva jeg skal fordype meg i. Er det pølsekurs, slaktekurs, catering, eller tar noen av produktene helt av? Jeg har strengt tatt litt flere kort enn 52 også - hvis jeg tenker etter.
Jan-Christer har hjerte for de nordiske mattradisjonene. De tradisjonene handler om sesongene, råvarene og teknikker for å bevare dem. På Stokkøya går det mye i selvfiska fisk, gris og ku fra Harbak, og lam og sau bare et steinkast unna Strandbaren. Noe skal tørkes, syltes, saltes – eller havne fersk på grillen. Og grønnsaker fra eget gartneri selvsagt.
— Så er det alle urtene som vokser vilt. Jeg forstår ikke at den kunnskapen nesten har gått tapt. Går du tur i naturen, vasser du i et velsmakende matfat som de fleste ikke vet finnes rett under beina. Sankekurs er et av de sterkeste kortene mine i kortstokken – det har jeg stor tro på.