top of page
  • Framom Byrå

Filosofien og litt historie

Oppdatert: 30. jun.

Stokkøya Strandhotell og Strandbaren eies og drives av Torild Langklopp, Roar Svenning, Ingrid Langklopp og Niels Stagegaard. Roar er oppvokst på gården Troningen ved Hosnasand, og historien startet allerede da foreldrene drev en campingplass som tilleggsnæring for turister som hadde behov for enkel overnatting. Farvannet rundt Stokkøya er meget godt egnet for dykking, og etterhvert utviklet stedet seg til en base for tilreisende dykkere. Bygningen som i dag benevnes som sjøsenteret ble tatt i bruk til både overnatting, oppholdsrom og serveringssted. Sjøsenteret har sin opprinnelse som driftsbygning på gården Botnan, og siden også verksted for småindustri. På en av dykkersamlingene møttes Torild og Roar, og heretter gikk det slag i slag. Sammen bestemte de seg for å satse på å utvikle stedet til et attraktivt reisemål. Filosofien er bygd omkring hovedelementene natur, arkitektur, mat og opplevelser (NAMO), og samspillet mellom disse. Naturen Naturen er vill og vakker, og ganske så uberørt både på land og til havs, og målet er å bevare denne "uberørtheten" i størst mulig grad. Bevaring og skånsom bruk av naturen har vært helt essensielt i hele utviklingsprosessen, og styrende for prosjektene har vært ønsket om en sterk interaksjon mellom natur og arkitektur, og mellom landskap og bygg. Arkitekturen I Middagshaugen, i åsen bak stranda, ble det regulert 26 tomter til fritidsboliger, og i2003 startet utbyggingen av kysthusene. Valget av et moderne formspråk har vært omstridt, - Noen sammenligner kysthusene med anleggsbrakker, mens på den Italienske utstillingen “Arktitettura e memoria” I Genova er prosjektet vist frem som et vellykket eksempel på ny europeisk arkitektur. Kysthusene selges som fritidsbolig til private, men noen av disse leies også ut gjennom Stokkøya Strandhotell. I 2005 startet byggingen av Strandbaren. Først og fremst som et "skur på stranda", et møtested for hyttefolket, men etterhvert har nedslagsfeltet for besøkende utvidet seg betraktelig. Strandbaren er bygd på murene av en gammel sementfabrikk som ble etablert i 1947 og var operativ i ca 30 år. Bygget består av store glassflater ut mot havet, og på en klar sommerkveld kan du skimte lysblinkene fra Halten Fyr som ligger ca. 16 sjømil nordvest ut i havet. Mye av treverket som er benyttet er hentet fra egen skog. Høsten 2008, da byggebransjen stort sett innstilte sin aktivitet på grunn av krisetider, ble spaden satt i jorda for det siste skuddet på stammen: SUB-hus (Sov Under Bakken eller Sub-terrain). Etter intens og hektisk byggeaktivitet gjennom vinteren, og før siste malingsstrøk var tørket, ble strandhotellet tatt i bruk i begynnelsen av mai 2009. Inspirasjonen til SUB-lugarene er hentet fra de gamle jordkjellerne, som lå beskyttet inne i sandbanken, men vi har hentet inn dagslys ved å lage store lysåpninger i taket og glass fra gulv til tak i front ut mot havet. En viktig grunn til at hotellet er bygget inn i sandbanken er nettopp for å dempe virkningene av inngrepet.


Bygget er primært utført i betong og glass, men er innredet med mykere innslag av diverse tekstiler og seilduk, som har et variert og sammensatt utvalg av interiørelementer. Vi samarbeidet blant annet med Högskolan för konst och design i Göteborg og gjenbrukte bl.a. gamle elementer fra Troningen Gård og skipsopphuggeriet i interiøret. Hvert rom er unikt innredet, som du kan se på bildene av rommene når du booker online. Arkitektene bak Kysthusene, Strandbaren og Sub-huset er Ogmund Sørli og Ragnhild Erdal, Pir 2 Arkitektkontor. Mat (og drikke) Kunnskap om lokale råvarer fra havet bidro til at Roar startet leveranse av sjømat til gode restauranter i Oslo og Trondheim, og etterhvert også med eksport til Japan og Frankrike. Disse erfaringene, kombinert med interesse og et stort nettverk av dyktige kokker og matfolk har bidratt til at det kulinariske har hatt og har sterk fokus i utviklingen av Stokkøya Strandhotell.

Opplevelser Utgangspunktet for alle opplevelser her ute er naturen, om man nyter et godt måltid med flott utsikt, går tur i kulturlandskapet, tar badstue, et stampbad og et sjøbad eller benytter seg av leketøy som seiljolle, kajakk eller fiskebåt. Vi legger opp til at folk skal nyte, og ta seg god tid til å ta inn naturen fra der de er. Kanskje er opplevelsen å gjøre slett ingen ting?


Oversikt over Strandbaren med ferdig oppsatte glamping-telt.

587 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page