top of page

Historien om Stokkøya

Stokkøya Strandhotell og Strandbaren eies og drives av Torild Langklopp, Roar Svenning, Ingrid Langklopp og Niels Stagegaard.

Roar vokste opp på Troningen gård nær Hosnasand, der historien begynte da foreldrene drev en campingplass som en ekstra inntektskilde for turister som

trengte enkel innkvartering. Vannet rundt Stokkøya egner seg godt for dykking, og over tid utviklet området seg til en base for besøkende dykkere.

Bygningen som nå er kjent som maritime senter, ble opprinnelig brukt til innkvartering, fellesområder og spising.

 

Opprinnelsen går tilbake til en gårdbygning på Botnan-gården og tjente senere som verksted for småindustri. Torild og Roar møttes på en av

dykkersamlingene,og derfra gikk ting raskt fremover. Sammen bestemte de seg for å investere i å utvikle stedet til en attraktiv destinasjon.

Filosofien bygger på de viktigste elementene i naturen, arkitekturen, maten og opplevelsene (NAMO), og samspillet mellom disse elementene.

Vill natur

 

Naturen er vill og vakker, og ganske så uberørt både på land og til havs, og målet er å bevare denne "uberørtheten" i størst mulig grad.

Bevaring og skånsom bruk av naturen har vært helt essensielt i hele utviklingsprosessen, og styrende for prosjektene har vært ønsket om

en sterk interaksjon mellom natur og arkitektur, og mellom landskap og bygg.

 

Tanken bak arkitekturen

I Middagshaugen, i åsen bak stranda, ble det regulert 26 tomter til fritidsboliger,

og i 2003 startet utbyggingen av kysthusene.

Valget av et moderne formspråk har vært omstridt, - Noen sammenligner kysthusene med anleggsbrakker, mens på den Italienske

utstillingen “Arktitettura e memoria” i Genova er prosjektet vist frem som et vellykketeksempel på ny europeisk arkitektur.

 

Kysthusene selges som fritidsbolig til private, men noen av disse leies også ut gjennom Stokkøya Strandhotell. I 2005 startet byggingen av

Strandbaren. Først og fremst som et "skur på stranda", et møtested for hyttefolket, men etterhvert har nedslagsfeltet for besøkende utvidet

seg betraktelig. Strandbaren er bygd på murene av en gammel sementfabrikk som ble etablert

i 1947 og var operativ i ca 30 år.

 

Bygget består av store glassflater ut mot havet, og på en klar sommerkveld kan du skimte lysblinkene fra Halten Fyr som ligger ca. 16 sjømil

nordvest ut i havet.

Mye av treverket som er benyttet er hentet fra egen skog. Høsten 2008, da byggebransjen stort sett innstilte sin aktivitet på grunn av

krisetider, ble spaden satt i jorda for det siste skuddet på stammen: SUB-hus (Sov Under Bakken eller Sub-terrain).

 

Etter intens og hektisk byggeaktivitet gjennom vinteren, og før siste malingsstrøkvar tørket, ble strandhotellet tatt i bruk i begynnelsen av

mai 2009.

Inspirasjonen til SUB-lugarene er hentet fra de gamle jordkjellerne, som lå beskyttet inne i sandbanken, men vi har hentet inn dagslys ved

å lage store lysåpninger i taket og glass fra gulv til tak i front ut mot havet. En viktig grunn til at hotellet er bygget inn i sandbanken er nettopp

for å dempe virkningene av inngrepet.

 

Bygget er primært utført i betong og glass, men er innredet med mykereinnslag av diverse tekstiler og seilduk, som har et variert og

sammensatt utvalg av interiørelementer.

Vi samarbeidet blant annet med Högskolan för konst och design i Göteborg og gjenbrukte bl.a. gamle elementer fra Troningen

Gård og skipsopphuggeriet i interiøret. Hvert rom er unikt innredet, som du kan se på bildene av rommene når du

booker online.  Arkitektene bak Kysthusene, Strandbaren og Sub-huset er Ogmund Sørli

og Ragnhild Erdal, Pir 2 Arkitektkontor.

 

Fokus på god mat og drikke

 

Kunnskap om lokale råvarer fra havet bidro til at Roar startet leveranse av sjømat til gode restauranter i Oslo og Trondheim,

og etterhvert også med eksport til Japan og Frankrike.

Disse erfaringene, kombinert med interesse og et stort nettverk av dyktige kokker og matfolk har bidratt til at det kulinariske har hatt og

har sterk fokus i utviklingen av Stokkøya Strandhotell.

 

Opplevelser og rekreasjon

 

Utgangspunktet for alle opplevelser her ute er naturen, om man nyter et godt måltid med flott utsikt, går tur i kulturlandskapet, tar badstue,

et stampbad og et sjøbad eller benytter seg av leketøy som seiljolle, kajakk eller fiskebåt.

 

Vi legger opp til at folk skal nyte, og ta seg god tid til å ta inn naturen fra der de er. Kanskje er opplevelsen å gjøre slett ingen ting?

bottom of page